ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ

Τη στιγμή της γονιμοποίησης καθορίζετε ποια από τα χαρακτηριστικά των γεννήσεων μεταβιβάζονται στο παιδί.

Φορείς της κληρονομικότητας είναι τα χρωμοσώματα. Τα 23 μονά χρωμοσώματα του σπερματοζωαρίου περιέχουν όλο το κληροδοτικό υλικό από τον πατέρα και τα 23 μονά χρωμοσώματα του ωαρίου περιέχουν όλο το κληροδοτικό υλικό από τη μητέρα. Τη στιγμή της γονιμοποίησης συνενώνονται, κατά ομόλογα ζεύγη, τα χρωμοσώματα αυτά και σχηματίζουν το γονότυπο του νέου ατόμου.

Σχετικά με το πρόβλημα της κληρονομικότητας εύλογα τίθεται το ερώτημα : " Ως ποιο βαθμό το παιδί θα μοιάζει με τους γεννήτορές του?" Είναι γεγονός ότι τα παιδιά σε γενικές γραμμές, έχουν τα χαρακτηριστικά των γονιών τους και των συγγενών τους. Πλήρης όμως ομοιότητα μεταξύ γεννητόρων και παιδιού (ή και μεταξύ αδελφών) δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Και τούτο διότι από τα σπερματοζωάρια όσο και τα ωάρια του ίδιου γονέα δεν είναι γενετικώς όμοια μεταξύ τους.

Τα γενικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με τη μειωτική διαίρεση. Από κάθε ομόλογο ζεύγος θα συμπεριληφθεί μόνο το ένα χρωμόσωμα, το πατρικό ή το μητρικό. Π.χ στο σχηματισμό ενός σπερματοζωαρίου μπορεί να συμπεριληφθούν όλα - και τα 23 - πατρικά, ή όλα - και τα 23 - μητρικά ή κάποιος άλλος μικρός συνδυασμός πατρικών και μητρικών χρωμοσωμάτων. Τέτοιοι μικτοί συνδυασμοί είναι πάμπολλοι, π.χ. 2 πατρικά + 21 μητρικά, 18 πατρικά + 5 μητρικά κ.τ.ο. Γενική διαφοροποίηση επίσης επέρχεται όχι μόνο από τη διαφορετική αριθμητική αναλογία πατρικών και μητρικών χρωμοσωμάτων, αλλά και από το συγκεκριμένο ζεύγος από το οποίο προέρχεται το κάθε πατρικό ή μητρικό χρωμόσωμα που συμμετέχει στο συνδυασμό. Ετσι, για τον ίδιο αριθμητικό συνδυασμό πατρικών και μητρικών χρωμοσωμάτων υπάρχουν ποικίλοι συνδυασμοί διαφορετικών γενετικών πληροφοριών.

Τέτοιοι όμως συνδυασμοί είναι πάμπολλοι. Θεωρητικά ο συγκεκριμένος αριθμός των διαφορετικών αυτών συνδυασμών είναι 2/23 (8 εκατομμύρια περίπου) για τα σπερματοζωάρια και άλλα τόσα για τα ωάρια. Στο σχηματισμό του ζυγωτή οι συνδυασμοί γίνονται : 2/23 των σπερματοζωαρίων Χ 2/23 των ωαρίων = 70 δισεκατομμύρια περίπου διαφορετικοί συνδυασμοί.

Είναι λοιπόν πρακτικώς αδύνατο να προκύψουν δύο ακριβώς ίδιοι ζυγωτές. Ετσι ακόμη και αν όλα τα άτομα της γης προέρχονται από τους ίδους γονείς, και πάλι, δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθούν ακόμη και δύο άτομα ως προς τις κληρονομικές καταβολές πανομοιότυπα (εκτός βέβαια από τους ιδανικούς διδύμους, οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο ζυγωτή).

** Πηγή : Εξελικτική ψυχολογία Ιωάννου Παρασκευόπουλου.ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σύνδεσμοι γίνονται πιο μαλακοί και τεντώνονται για να σας προετοιμάσουν για τον τοκετό. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στο κάτω μέρος της μέσης και την λεκάνη, προκαλώντας πόνο.

Καθώς μεγαλώνει το μωρό, η κοιλότητα στο κάτω μέρος της μέσης μεγαλώνει, προκαλώντας πόνο.Για να αποφύγετε τον πόνο στη μέση:


  • Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη.
  • Λυγίστε τα γόνατά σας και κρατήστε τη μέση σας ίσια όταν σηκώνετε ή μαζεύετε κάτι από το πάτωμα.
  • Εάν πρέπει να κουβαλήσετε κάτι βαρύ, κρατήστε το κοντά στο σώμα σας.
  • Κουνήστε τα πόδια σας όταν γυρίζετε, για να αποφύγετε το γύρισμα της σπονδυλικής στήλης.
  • Να φοράτε ίσια παπούτσια καθώς αυτά βοηθούν να μοιραστεί το βάρος.
  • Προσπαθήστε να δουλεύετε σε επιφάνεια αρκετά ψηλή ώστε να μη σκύβετε.
  • Εάν κουβαλάτε ψώνια, τότε προσπαθήστε να μοιράσετε το βάρος σε δύο σακούλες.
  • Καθίστε με την πλάτη σας ίσια και φροντίστε να στηρίζεται σωστά.
Ενα σκληρό στρώμα μπορεί να εμποδίσει τους πόνους και να σας ανακουφίσει. Εάν το στρώμα σας είναι μαλακό, μπορείτε να τοποθετήσετε μια σανίσα από κάτω για να γίνει πιο σκληρό.
Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει, όπως και ένας κορσές στήριξης - ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.
Εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος, ζητήστε από τον γιατό σας να σας παραπέμψει σε ένα φυσιοθεραπευτή στο νοσοκομείο. Αυτός ή αυτή θα μπορέσει να σας δώσει κάποιες συμβουλές και να σας προτείνει κάποιες βοηθητικές ασκήσεις.
  • Εάν κατά τη διάρκεια της γέννας ή μετά, έχετε πόνο στους γοφούς, τη βουβωνική χώρα, χαμηλά στην κοιλιά και εσωτερικά στους μηρούς και έχετε δυσκολία στο περπάτημα ή στο να ανέβετε σκάλες, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Αυτό το κενό στην ηβική σύμφυση εμφανίζεται φυσικά κατά τη γέννα, για να επιτραπεί η διέλευση του κεφαλιού του μωρού. Αυτή η πάθηση, αν παραμείνει, ονομάζετε "Δυσλειτουργία Ηβικής Σύμφυσης (SPD). Επηρεάζει λίγες γυναίκες αλλά η πρόωρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία θα βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος και να αποφευχθεί η μακροχρόνια ενόχληση.
Πηγή : Περιοδικό Εσείς και το Παιδί σας. Γράφει ο Dr. Στέφανος Χανδάκας Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος MD MBA PHD