Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Μία μικρή αναδρομή και περιγραφή των 9 μηνών μέχρι την
ευτυχέστερη στιγμή στη ζωή της κάθε γυναίκας. Φυσικά κάθε γυναίκα βιώνει την
εγκυμοσύνη της διαφορετικά, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία για τις
περισσότερες.



1ος ΜΉΝΑΣ και καλή αρχή!!

Συνήθως κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα σπάνια γίνετε αντιληπτή η εγκυμοσύνη μέσω κάποιων σημαδιών. Προς το τέλος του μήνα παρατηρούμε πρήξιμο στο στήθος και υπνηλία ή κούραση.

2ος ΜΗΝΑΣ

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν ναυτίες και να κάνουν εμετούς και ειδικά τις πρωϊνές ώρες.
Το αίσθημα της κούρασης είναι ακόμα πιο έντονο. Αυτό κατά βάση οφείλετε στην αύξηση των ορμώνων. Ο ύπνος αυτό το διάστημα και βέβαια κατά την διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης είναι ο καλύτερος σύμμαχος, προκειμένου η μέλλουσα μανούλα να μην νιώθει μονίμως εξαντλημένη.

3ος ΜΗΝΑΣ

Αυτόν το μήνα η μήτρα έχει μεγαλώσει αρκετά με αποτέλεσμα να φαίνοντε τα πρώτα σημάδια μιας φουσκωμένης κοιλίτσας. Είναι η περίοδος που πολλοί γνωστοί στο δρόμο που δεν γνωρίζουν για την εγκυμοσύνη θα σας ρωτήσουν ευγενικά: "Πήραμε λίγα κιλάκια?"
Το καλό είναι ότι σιγά σιγά αρχίζουν να υποχωρούν οι πρωϊνές ναυτίες και οι εμμετοί!

4ος ΜΗΝΑΣ

Εδώ πια οι περισσότερες είναι απαλλαγμένες από τις φοβερές ναυτίες αλλά και πολύ πιο ήρεμες και χαλαρές, αφού οι πρώτοι δύσκολοι και καθοριστικοί τρεις μήνες έχουν περάσει και μαζί με αυτούς πέρασαν και οι πιθανότητες αποβολής. Πολλές μανούλες λόγω της υπεραιμάτωσης καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούν ένα απαλό και λείο δέρμα.

Πολλές κοπέλες παρατηρούν και μια σκούρα μαύρη γραμμή κατά μήκος της κοιλίτσας ή και πιο σκούρο το δέρμα του μετώπου τους. Όλες αυτές οι αλλαγές οφείλονται στις ορμόνες και μετά το τέλος της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται.

5ος ΜΗΝΑΣ

Η μήτρα έχει διογκωθεί και έχει αναίβει περίπου στο ύψος του αφαλού. Η κοιλίτσα πλέον είναι εμφανής και με το παραπάνω. Από αυτόν τον μήνα πολλές έγγυες παρουσιάζουν κράμπες που οφείλονται ως επί το πλείστον στην αύξηση του βάρους της. Ιδανικά η έγγυος έχει πάρει μέχρι τώρα 4-5 κιλά.

6ος ΜΗΝΑΣ

Το ύψος της μήτρας έχει ανέβει πάνω από τον αφαλό και η κοιλίτσα έχει διογκωθεί για τα καλά! Λόγω της διόγκωσης της κοιλιάς μπορεί να παρουσιαστεί φαγούρα και εμφανίζονται οι πρώτες ραγάδες :( .

70ς ΜΗΝΑΣ

Η μήτρα έχει αρχίσει να πιέζει το στομάχι με αποτέλεσμα έντονη δυσπεψία και πολλές φορές καούρες. Πιθανότατα να παρουσιαστεί και δυσκοιλιότητα αφού πιέζετε και το έντερο.

8ος ΜΗΝΑΣ

Η μήτρα έχει αυξηθεί τόσο πολύ πλέον που γεμίζει σχεδόν όλη την κοιλιά με αποτέλεσμα να πιέζονται όλα τα γειτονικά όργανα. Η κούραση πλέον είναι μόνιμη για την έγκυο που πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και για τις πιο απλές εργασίες. Επίσης δυσκολεύονται να βρουν μία σταθερή θέση ύπνου. Βοηθάει πολύ ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια στην πλάγια θέση.
Η συχνοουρία είναι σύνηθες φαινόμενο αφού και η κύστη πιέζεται.

Η πρώτες συσπάσεις της μήτρας πιθανόν να έχουν αρχίσει δειλά και ακανόνιστα από τον 70 μήνα και συνεχίζονται και σε αυτόν το μήνα με σκοπό να προετοιμάσουν το έμβρυο για τη σωστή θέση του τοκετού.

9ος ΜΗΝΑΣ

Τα συμπτώματα είναι ίδια με του 8ου με την διαφορά ότι οι συσπάσεις της μήτρας είναι πιο έντονες όσο πλησιάζουμε στον τοκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου